آسانسورها سیستم هایی هستند که از برق شهری برای کار کردن استفاده می کنند. شبکه برق سراسری ممکن است به علل مختلف در برخی از مواقع قطع شده و در این صورت آسانسور نیز از کار می افتد. اما اگر در مواقع قطعی برق، کاربران داخل کابین آسانسور، دچار هراس و اضطراب زیادی خواهند شد. برای حل چنین مشکلی، روی آسانسورها سیستم برق اضطراری نصب می کنند. این سیستم در مواقع قطعی برق بلافاصله فعال شده و با تامین انرژی برق، کابین را به نزدیک ترین طبقه هدایت کرده تا کاربران از آن خارج شوند. سیستم های برق اضطرای از باتری هایی برخوردارند که از نظر مدت زمان ذخیره انرژی و طول عمر با یکدیگر تفاوت هایی دارند. در این مطلب به بررسی مطالبی درباره برق اضطراری آسانسور پرداخته ایم.
ضرورت نصب برق اضطراری در سیستم آسانسور
انواع مختلف آسانسورها، در طول شبانه روز برای انجام کارکرد خود میزان قابل توجهی انرژی برق مصرف می کنند. این دستگاه ها علاوه بر مصرف برق به منظور تولید نیرو برای جابجایی کابین، قطعات الکتریکی و الکترونیکی متعددی نیز دارند که عملکرد همه آن ها به انرژی برق وابسته است. وابسته بودن آسانسورها به انرژی برق باعث می شود تا در مواقع قطعی برق، این سیستم ها خاموش شده و از کار بیفتند. در این مواقع کابین در بین طبقات ناگهان متوقف می شود. زیرا ترمز الکترومغناطیسی در آسانسور در زمان قطع برق و خاموشی آسانسور درگیر شده و باعث توقف کابین می شود. در لحظات اندکی پس از قطعی برق و خاموشی آسانسور، چراغ های اضطراری به حالت روشن درمی آیند.
برای آن که کابین بتواند در زمان قطع برق، حرکت کرده و به نزدیک ترین طبقه برسد، باید آسانسور از یک منبع برق تغذیه کند. یکی از راهکارها برای حل این مساله دستگاه برق اضطراری است که به محض قطع برق فعال شده و وارد مدار می شود. باتری این دستگاه موتور را به کار می اندازد تا کابین را به نزدیک ترین طبقه حرکت دهد تا کاربران با خیال آسوده از کابین خارج شوند. در این شرایط آسانسور تا هنگامی که جریان برق دوباره متصل شود، نمی تواند کار کند و از دسترس خارج می شود.
مزایای سیستم برق اضطراری در آسانسورها
نصب سیستم برق اضطراری در آسانسورها و استفاده از آن مزایای قابل توجهی دارد که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم.
- ادامه حرکت آسانسور
یکی از مزایای مهمی که سیستم برق اضطراری در آسانسورها دارد، ادامه حرکت کابین و جلوگیری از خاموشی آسانسور در بین طبقات است. به این صورت که در زمان قطعی برق، با وجود این سیستم، آسانسور از کار نمی افتد و حرکت کابین تا رسیدن به نزدیک ترین طبقه ادامه می یابد.
- حفظ ایمنی کاربران
در مواقعی که برق قطع می شود و آسانسور از کار می افتد، کاربران محبوس در کابین دچار ترس و اضطراب زیادی می شوند. در این شرایط نبود سیستم برق اضطراری باعث می شود تا هنگام وصل شدن برق، کاربران داخل کابین محبوس بمانند که شرایط آن ها را وخیم تر می کند. در این شرایط وجود سیستم برق اضطراری در آسانسور باعث می شود تا در شرایط نبود برق، کابین تا نزدیک ترین طبقه حرکت کرده و توقف کند. در این هنگام کاربران با حفظ ایمنی و سلامت از کابین خارج می شوند.
- حفظ عمر مفید آسانسور
سیستم های برق اضطراری در شرایط قطع برق و نوسانات آن، از سیستم آسانسور محافظت کرده و در این صورت عمر مفید دستگاه حفظ می شود. لازم به ذکر است که نوسانات برقی علت آسیب های متعدد به سیستم آسانسور است.
انواع سیستم های برق اضطراری در آسانسورها
به طور کلی سه نوع سیستم برق اضطراری برای آسانسورها وجود دارد. با توجه به مدل و نوع کاربری آسانسورها، یکی از این سیستم ها در آن ها استفاده می شود. در ادامه به بررسی این سه نوع سیستم برق اضطراری پرداخته ایم.
- ژنراتور
ژنراتور سیستمی قدیمی برای تامین برق آسانسورها در مواقع اضطراری است که از سوخت فسیلی برای تولید انرژی الکتریکی استفاده می کند. برای نصب ژنراتور و تجهیزات آن از قبیل تانکر باید فضای کافی در ساختمان وجود داشته باشد. علاوه بر این، تعمیر و نگهداری این سیستم برق اضطراری مشکل است و به متخصص باتجربه نیاز دارد. از این رو از ژنراتور برای ساختمان هایی همچون برج های بلند، بیمارستان ها و غیره استفاده می شود.
- باتری اضطراری
نوع دیگر از سیستم برق اضطراری در آسانسورها، باتری اضطراری است. این باتری موقع قطع برق سراسری پس از گذشت کم تر از 30 ثانیه فعال شده و کابین را تا نزدیک طبقه هدایت می کند. اگر آسانسور مجهز به درایو باشد، در این هنگام مگنت باز شده و موتور به دو سمت نیرو وارد می کند. هر سمت که به آمپر کم تری نیاز داشته باشد، کابین در آن جهت حرکت می کند.
- ups
نوع دوم سیستم برق اضطرای در آسانسورها، دستگاه ups است. این دستگاه مخفف عبارت (Uninterruptible power supply) بوده که معنای آن منبع تغذیه بدون وقفه است. یعنی وقتی برق شهری قطع می شود، آسانسور از کار نمی افتد و کابین را به نزدیک ترین طبقه حرکت می دهد تا امکان خروج کاربران فراهم شود. عملکرد یو پی اس و باتری اضطراری تقریبا مشابه است با این تفاوت که باتری اضطراری پس از لحظاتی فعال شده و کابین را حرکت می دهد. اما در یو پی اس قطع برق شهری باعث از کار افتادن آسانسور نمی شود. زیرا این سیستم به نحوی است که با قطع برق شهری بدون وقفه وارد مدار شده و انرژی مورد نیاز برای حرکت آسانسور را تامین می کند.
انواع ups
به طور کلی ups ها به دو نوع توان پایین و توان بالا تقسیم می شوند که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم.
- یو پی اس با توان پایین
این نوع ups توان کم تری دارد و از آن برای روشنایی و سیستم بازکننده درب کابین، هشدار یا آژیر خطر و همچنین برای فعال سازی شیر الکتریکی در پمپ آسانسورهای هیدرولیکی استفاده می شود. این نوع یو پی اس نمی تواند برق مورد نیاز برای موتور الکتریکی و درایو آن را تامین کند.
یو پی اس های با توان پایین زمانی فعال شده و وارد مدار می شوند که جریان برق ورودی به آسانسور قطع شود. آن ها می توانند قسمت های مهم آسانسور را فعال نگه داشته و کابین را به نزدیک ترین طبقه حرکت دهند. پس از توقف کامل آسانسور و با باز شدن درب کابین، مسافران از آن خارج می شوند.
- یو پی اس با توان بالا
این نوع از ups ها به نحوی طراحی و ساخته می شوند که بتوانند برق مورد نیاز برای موتور الکتریکی و تمامی قطعات الکتریکی کابین را در مدت زمان قطعی برق تامین کنند. یو پی اس های با توان بالا تنها برای تامین برق آسانسور در زمان قطعی برق به کار نمی روند. بلکه می توانند نقش یک سیستم محافظتی برای تجهیزات الکتریکی آسانسور را نیز ایفا کنند. در این شرایط از خرابی این تجهیزات در مواقع نوسانات برقی جلوگیری می شود.
تفاوت های یو پی اس با باتری اضطراری آسانسور
یکی از تفاوت هایی که باتری اضطراری آسانسور با دستگاه UPS دارد آن است که عمر مفید باتری یو پی اس بین 4 تا 5 سال است. اما باتری اضطراری آسانسور بین یک تا دو سال عمر می کند. همچنین دستگاه های UPS نسبت به باتری های اضطراری گران تر هستند. اما با وجود قیمت بالاتر، از نظر شارژ و دشارژ کیفیت بهتری دارند.
نحوه سرویس و نگهداری برق اضطراری آسانسور
سیستم برق اضطراری آسانسور به هنگام سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور مورد بازدید و سرویس قرار می گیرد. در سرویس این دستگاه، سرویس کار به شکل مجازی باتری را مورد تست و کنترل قرار می دهد. به این صورت که در موقع حرکت کابین، برق آسانسور را قطع می کند تا سیستم برق اضطراری شروع به کار کند. در این هنگام انرژی ذخیره شده در باتری کاهش یافته یا اصطلاحا دشارژ می شود. انجام این کار از آن جهت ضرورت دارد که در صورت دشارژ نشدن باتری در هر ماه، عمر مفید آن کاهش می یابد و زودتر خراب می شود. پس مشخص می شود که تست و کنترل باتری در هر دوره سرویس آسانسور، فقط برای بررسی سلامت آن نیست. بلکه با دشارژ کردن باتری، عمر مفید آن نیز حفظ می شود.
قیمت برق اضطراری آسانسور
قیمت برق اضطراری آسانسور در بازار این تجهیزات متغیر بوده و به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. در این صورت اگر مالک یا مدیر ساختمان قصد خرید این تجهیزات را برای آسانسور خود داشته باشند، باید از قیمت آن اطلاعات لازم را کسب کند. به طور کلی فاکتورهایی از قبیل برند تولید کننده، کیفیت باتری، مدت زمان ذخیره یا شارژ برق، میزان عمر مفید، ابعاد و حجم باتری، میزان ولتاژ تولیدی، نوع سیستم (باتری اضطراری یا UPS)، متریال استفاده شده در ساخت باتری و غیره روی قیمت این دستگاه ها تاثیر می گزارند. به این منظور در صورت نیاز به خرید برق اضطراری آسانسور، سعی کنید تا قیمت این تجهیزات را از شرکت ها و فروشگاه های معتبر باخبر شوید. در این زمینه شرکت اوکسین لیفت به عنوان مجموعه ای تخصصی در صنعت آسانسور، کوشش می کند تا انواع تجهیزات مورد نیاز آسانسورها از جمله سیستم برق اضطراری را در کیفیت بالا و قیمت مناسب به مشتریان عرضه می کند.
کلام آخر
وجود سیستم برق اضطراری در هر آسانسوری یکی از ضروریات محسوب می شود. زیرا این سیستم ها می توانند در مواقع قطعی برق، کابین را تا رسیدن به نزدیک ترین طبقه حرکت دهند. در این شرایط دیگر کاربران در داخل کابین محبوس نشده و در نزدیک ترین طبقه از آن خارج می شوند. این سیستم ها در چند نوع تولید می شوند که باید در خرید آن ها به نوع آسانسور و نیازهای آن در مواقع قطعی برق توجه کرد. البته توصیه می شود در خرید سیستم برق اضطراری برای آسانسور به ویژگی های آن از قبیل کیفیت، نوع برند سازنده، قیمت، میزان ذخیره برق، حجم یا ابعاد و غیره توجه کنید تا بتوانید بهترین مدل را خریداری کنید.
دیدگاهی وجود ندارد!