آسانسور یک دستگاه الکترومکانیکی است که تجهیزات تخصصی بسیاری با عملکردهای خاص را دارد. یکی از تجهیزات مهم آسانسورها تابلو فرمان بوده که مسئول حرکت کابین و کنترل آن و همچنین اعلام وضعیت های مختلف در سیستم است. می توان گفت کارکرد بسیاری از اجزای آسانسور به کنترل این قطعه بستگی دارد که اهمیت آن را در سیستم بالابر نشان می دهد. در ادامه به بیان مطالبی درباره تابلو فرمان آسانسور پرداخته ایم.
تابلو فرمان آسانسور چیست؟
تابلو فرمان آسانسور معمولا در موتورخانه نصب می شود و به طور کلی، مرکز پردازش و ارسال دستورات لازم به موتور و سایر قسمت های آسانسور از طریق مدار فرمان تلقی می شود. تابلو فرمان ها بر اساس نوع و ابعاد آسانسور، ظرفیت یا حجم کابین و همچنین تعداد طبقات ساختمان، به انواع مختلفی تقسیم می شوند.
عملکردهای تابلو فرمان آسانسور
تابلو فرمان عملکردهای مختلفی در سیستم آسانسور انجام می دهد که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم:
- کنترل حرکت: تابلو فرمان حرکت آسانسور را هدایت کرده و بر اساس دستورات کاربر از طریق کلیدهای کابین و طبقات تعیین می کند که آسانسور به سمت بالا یا پایین حرکت کند.
- تنظیم سرعت: تابلو فرمان، سرعت موتور آسانسور را از طریق شتاب یا کاهش آن مدیریت می کند تا راحتی و ایمنی مسافران افزایش یابد.
- ویژگی های ایمنی: تابلوهای فرمان مجهز به مکانیزم های ایمنی متعددی از جمله توقف اضطراری، سیستم تشخیص اضافه بار و همچنین سیستم تشخیص خطا هستند که اوپراتورها را از وجود هر گونه مشکل در سیستم آسانسور مطلع می سازند.
- مدیریت منبع تغذیه: تابلو فرمان به عنوان تنظیم کننده منبع تغذیه برای سیستم آسانسور عمل می کند و انرژی برق را برای همه اجزای لازم دستگاه تامین می کند.
- سیستم های ارتباطی: بسیاری از تابلوهای فرمان شامل قابلیت های ارتباطی برای نظارت و کنترل از راه دور هستند که امکان به روزرسانی های آنی درباره وضعیت آسانسور و هر گونه خطای عملیاتی را فراهم می کنند.
- رابط کاربری: تابلوهای فرمان معمولا رابط های کاربرپسندی دارند که معمولا شامل صفحه نمایش LCD برای نمایش اطلاعاتی مانند طبقه فعلی، جهت حرکت و هشدارهای نگهداری هستند.
انواع تابلو فرمان آسانسور
تابلوهای فرمان شامل چند نوع مختلف می شوند که هر یک با ساختار منحصر به فرد خود، برای کاربردها و عملکردهای خاصی مناسب هستند. در ادامه انواع تابلو فرمان آسانسور را معرفی کرده ایم:
-
تابلو فرمان دو سرعته
این نوع تابلو فرمان موتورهایی با دو سیم پیچ را کنترل کرده و به آسانسور امکان می دهد تا بتواند با سرعت متفاوت حرکت کند. این تابلوهای فرمان با فعال سازی مستقیم موتور، جریان شروع بالایی دارند. در این صورت ولتاژ برق دچار نوسان شده و عمر موتور در مقایسه با روش های فعال سازی مستقیم کاهش می یابد. می توان گفت تابلوهای فرمان دو سرعته کارآمدی کم تری نسبت به دیگر انواع دارند.
-
تابلو فرمان اینورتر
در تابلو فرمان اینورتر درایوهای الکترونیکی به کار رفته است که جریان مستقیم برق را به جریان متناوب تبدیل می کنند. در این صورت دستگاه می تواند سرعت متغیر موتور را کنترل کند. با این روش کارایی انرژی افزایش می یابد. همچنین فشار مکانیکی به هنگام راه اندازی موتور کاهش یافته که در این شرایط عمر آن افزایش می یابد. علاوه بر این ها، این نوع تابلوهای فرمان تراز شدن دقیق کابین با طبقات را فراهم می کنند که در این صورت ایمنی و راحتی مسافران افزایش می یابد.
-
تابلو فرمان آسانسور گیربکسی
این نوع تابلو فرمان برای آسانسورهایی طراحی می شوند که از موتورهای گیربکسی استفاده می کنند. تابلو فرمان آسانسور گیربکسی در موتورخانه نصب می شود و شامل مدارهای الکترونیکی و ریزپردازنده هایی است که به پردازش دستورات و ارتباط با موتور و سایر اجزای سیستم می پردازد.
-
تابلو فرمان آسانسور گیرلس
این نوع از تابلو فرمان ها برای آسانسورهای گیرلس استفاده می شوند. در این نوع بالابرها، گیربکس حذف شده تا لرزش کاهش یافته و کارایی انرژی بهبود یابد. این نوع تابلو فرمان ها برای نصب در فضاهایی محدود همانند آسانسورهای بدون موتورخانه دستگاه های ایده آلی هستند. این تابلوها معمولا شامل درایوهای ولتاژ متغیر برای عملکرد نرم آسانسور و کنترل دقیق آن هستند.
-
تابلو فرمان آسانسور بدون موتورخانه (MRL)
تابلو فرمان های آسانسور MRL تمام اجزای ضروری را در داخل چاه آسانسور ادغام کرده و نیاز به موتورخانه جداگانه را حذف می کنند. این نوع تابلوها به دلیل نیاز کم تر به فضای نصب، به طور فزاینده ای مورد استقبال کارفرمایان در ساختمان های مدرن قرار گرفته اند.
-
تابلو فرمان آسانسور هیدرولیک
این نوع تابلوهای فرمان، آسانسورهای هیدرولیک را کنترل و مدیریت می کنند که معمولا کندتر از بالابرهای کششی بوده و کارآمدی کم تری دارند. این تابلوها می توانند چندین موتور را به طور همزمان راه اندازی کرده و عملکرد قابل اعتمادی برای ساختمان های کم ارتفاع ارائه دهند.
اجزای تابلو فرمان آسانسور
تابلو فرمان شامل اجزای مختلفی است که به طور هماهنگ برای اطمینان از عملکرد مؤثر و ایمن آسانسور کار میکنند. برخی از این اجزا در داخل تابلو فرمان و برخی نیز در خارج از آن و در قسمت های مختلف آسانسور قرار گرفته اند. در زیر به این اجزا اشاره شده است:
- برد اصلی IMC
این برد در واقع اصلی ترین برد در تابلو فرمان آسانسور است که اطلاعات را پردازش کرده و دستورات را به سایر اجزا ارسال می کند. در برد IMC معمولا میکروکنترلرها و میکروپروسسورهایی وجود دارند که عملکرد آسانسور را بهتر مدیریت می کنند.
- برد I/O
برد I/O بین سیستم های ورودی و خروجی تابلو فرمان ارتباط برقرار می کند. همچنین به مدیریت اطلاعات مرتبط با موقعیت کابین و درخواست های کاربران می پردازد.
- فیوز برق
فیوزها قطعاتی در تابلو فرمان هستند که از مدارهای الکتریکی در برابر اتصالات کوتاه یا اضافه بار محافظت می کنند. چنانچه مشکل الکتریکی در آسانسور رخ دهد، این قطعات با قطع مدار، از آسیب دیدن اجزای مختلف الکتریکی جلوگیری می کنند.
- کنتاکتور
کنتاکتور قطعه ای است که جریان برق ورودی به موتور آسانسور را کنترل می کند. این قطعه با باز یا بسته کردن خودکار مدار، امکان آن را می دهد تا موتور در شرایط بهتر و مناسب تری کار کند.
- واحد تأمین برق
واحد تأمین برق، انرژی لازم برای عملکرد آسانسور را فراهم می کند. این واحد انرژی برق با ولتاژ بالا را از سیستم الکتریکی ساختمان به ولتاژهای پایین تر و مناسب برای مدارهای کنترل تبدیل می کند. واحد تامین برق این اطمینان را ایجاد می کند که تمام اجزاء انرژی پایدار و مناسبی دریافت می کنند که برای عملکرد قابل اعتماد آن ها ضروری است.
- باتری و برد تغذیه
این قسمت برق اضطراری تابلو فرمان را در مواقع قطع برق تامین می کند. می توان گفت باتری در شرایط بحرانی با تامین به موقع برق، عملکرد تابلو فرمان را حفظ می کند.
- ترمینال ها
ترمینال ها قطعاتی در تابلو فرمان بوده که به عنوان نقاط اتصال برای سیم ها یا کابل ها عمل می کنند. این قطعات می توانند بین اجزای مختلف تابلو فرمان ارتباط برقرار کنند.
- برد کابین CAB
برد کابین حرکات کابین را کنترل کرده و با سایر سیستم ها ارتباط برقرار می کند. به علاوه این برد اطلاعاتی را که به وضعیت کابین مربوط است را به تابلو فرمان ارسال می کند.
- دکمه های درخواست
دکمه های درخواست هم در داخل و هم در خارج از کابین آسانسور قرار دارند. دکمه های خارجی به کاربران اجازه می دهند تا آسانسور را فراخوانی کنند؛ در حالی که دکمه های داخلی به مسافران امکان انتخاب طبقات مورد نظرشان را می دهند. این دکمه ها معمولاً با خط بریل و متن برجسته طراحی شده اند تا کاربران نابینا بتوانند از آن ها استفاده کنند.
- نمایشگرها
نمایشگرها اطلاعات لحظه ای درباره وضعیت آسانسور را به کاربران ارائه میدهند؛ همانند این که در کدام طبقه قرار دارد، آیا در حال حرکت به سمت بالا یا پایین بوده و آیا در دسترس یا مشغول است. برخی از سیستم های پیشرفته ممکن است شامل اعلان های صوتی برای دسترسی بهتر به آسانسور باشند.
- سیستم کنترل درب
سیستم کنترل درب مدیریت باز و بسته شدن درب های کابین آسانسور و درب های طبقات را بر عهده دارد. این سیستم اطمینان حاصل می کند که درب ها به صورت روان و ایمن عمل باز و بسته شده و از وقوع حوادث به هنگام ورود و خروج مسافران جلوگیری شود. ویژگی های ایمنی این سیستم ممکن است شامل حسگرهایی باشند که موانع را شناسایی کرده و از بسته شدن درب ها جلوگیری می کنند.
- سیستم ارتباطی
سیستم ارتباطی امکان تعامل بین تابلو فرمان آسانسور و سایر اجزای زیرساختی ساختمان را فراهم می کند. این سیستم شامل ویژگی های ارتباطی اضطراری است که به مسافران اجازه می دهد در صورت نیاز درخواست کمک کنند.
- دستگاه سنجش بار کابین
این دستگاه وزن مسافران یا کالاها در کابین آسانسور را اندازهگیری میکند. این سیستم اگر وضعیت بار اضافی را تشخیص دهد، از حرکت آسانسور جلوگیری کرده و ایمنی آن را افزایش می دهد.
کلام آخر
در این مطلب به بررسی مطالبی درباره تابلو فرمان آسانسور پرداختیم. این تجهیزات که در آسانسورهای مختلف نصب می شوند با عملکرد خود، به کنترل و مدیریت دستگاه و تجهیزات آن می پردازند. شرکت های مختلف آسانسوری تابلو فرمان ها را در انواع و مدل های مختلف عرضه می کنند که از نظر کیفیت و قیمت با یکدیگر تفاوت دارند. یکی از شرکت های مطرح آسانسوری، شرکت اوکسین لیفت است که انواع تجهیزات آسانسورها از جمله تابلو فرمان را در انواع و کاربردهای متفاوت و البته در کیفیت بالا به مشتریان عرضه می کند.
دیدگاهی وجود ندارد!