آسانسورها همانند هر دستگاه دیگری در اثر عللی ممکن است از کار افتاده و قادر به سرویس دهی نباشند. با توقف عملکرد آسانسورها، کاربران با مشکلات زیادی در جابجایی بین طبقات ساختمان ها مواجه می شوند. درک علل از کار افتادن و حرکت نکردن آسانسور به مدیران و مالکان ساختمان ها کمک می کند تا اقدامات سریع تری را به منظور رفع خرابی ها انجام داده و همچنین نگهداری موثرتری از دستگاه داشته باشند. در این مطلب به دلایل از کارافتادن و حرکت نکردن آسانسور پرداخته ایم.
دلایل از کارافتادن و حرکت نکردن آسانسور
-
مشکلات تأمین برق
یکی از علل از کار افتادن و حرکت نکردن آسانسور مشکلات مربوط به تامین برق است. آسانسور دستگاهی است که با انرژی برق کار می کند و اگر در هر لحظه تامین این انرژی با مشکل مواجه شود، دستگاه از کار می افتد. مشکلات مربوط به تامین انرژی برق شامل دو مورد زیر می شوند.
قطع برق
یکی از شایع ترین دلایل توقف کارکرد آسانسور، قطع برق است. آسانسورها به یک منبع برق مداوم و قابل اعتماد برای عملکرد خود وابسته اند. اگر در ساختمان، قطعی برق یا مشکل الکتریکی وجود داشته باشد، آسانسور متوقف خواهد شد. در بسیاری از موارد، آسانسورها به سیستمهای برق پشتیبان مانند ژنراتورها یا باتری ها مجهز هستند تا در زمان قطع برق، خروج ایمن کاربران را فراهم کنند. با این حال، اگر این سیستم های تامین برق به درستی عمل نکنند، مسافران ممکن است در شرایط دشوار و اضطراب آوری قرار گیرند.
مشکلات الکتریکی
علاوه بر قطع برق، مشکلات و خرابی های الکتریکی از قبیل اتصالی یا سیم کشی معیوب نیز می تواند مانع از عملکرد آسانسورها شود. بازرسی های منظم از سیستم الکتریکی ساختمان میتواند به شناسایی مشکلات بالقوه پیش از آن که منجر به نقص در عملکرد آسانسور شود، کمک کند.
-
خرابی های مکانیکی
خرابی های مکانیکی دسته ای از علل هستند که باعث از کار افتادن آسانسور و حرکت نکردن آن می شود. این خرابی ها بسته به نوع و شدت آن می تواند باعث اختلال در عملکرد آسانسور و از کار افتادن کامل آن شوند. در ادامه به این خرابی ها اشاره شده است:
خرابی های موتور
موتور جزء حیاتی و بسیار مهم در سیستم های آسانسور است که عملکرد آن باعث حرکت کردن کابین می شود. استفاده مداوم از موتور می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد آن شود. این مساله به دلیل اصطکاک زیاد یا تهویه ناکافی رخ می دهد که ممکن است منجر به سوختن یا خرابی موتور شود. معمولا گرمای بیش از حد یا نوسانات الکتریکی باعث خرابی عایق کاری سیم پیچ شده که در نهایت منجر به خرابی موتور می شود.
خرابی های سیم بکسل ها و قرقره ها
سیم بکسل ها و قرقره ها تجهیزات مورد نیاز برای بالا کشیدن کابین آسانسور هستند. خرابی این تجهیزات می تواند شامل موارد زیر شود:
سایش و پارگی سیم بکسل ها: سیم بکسل ها ممکن است به مرور زمان به دلیل تنش و حرکت مداوم فرسوده یا پاره شوند. این مساله یکی از عللی است که باعث از کار افتادن آسانسور می شود. حتی در این شرایط امکان بروز حوادث خطرناک همچون سقوط آسانسور نیز وجود دارد.
آسیب به قرقره ها: قرقره های فرسوده می توانند باعث سایش سیم بکسل ها و آسیب به آن ها شوند. در این صورت عملکرد آسانسور با اختلال روبرو می شود.
خرابی و نقص در ترمزها
ترمزها قطعاتی ضروری برای توقف ایمن آسانسورها هستند. خرابی و نقص در این قطعات می تواند باعث شود تا آسانسور از کار بیفتد. از مشکلات رایج ترمز آسانسورها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فرسودگی لنت های ترمز: با گذشت زمان، لنت های ترمز ممکن است فرسوده شوند که در این صورت کارایی آن ها کاهش می یابد.
مشکلات روغن هیدرولیک: در آسانسورهای هیدرولیک، مشکلات مربوط به روغن هیدرولیک یا پمپ آن می تواند منجر به خرابی ترمز شود.
خرابی های سیستم کنترل
سیستم کنترل تمام عملیات آسانسور را مدیریت میکند که خرابی آن باعث از کار افتادن دستگاه می شود. برخی از خرابی های رایج در این سیستم شامل موارد زیر می شوند.
حسگرهای معیوب: حسگرهایی که وزن یا موقعیت کابین را تشخیص می دهند ممکن است خراب شده که منجر به از کار افتادن، عملکرد نامنظم یا عدم توقف آسانسور در طبقات خواهد شد.
خطاهای عملیاتی: اشکالات نرم افزاری در سیستم کنترل می تواند باعث خطاهای عملیاتی شده که ممکن است باعث از کار افتادن و عدم حرکت آسانسور شود. برخی از عوامل همچون تداخل الکترومغناطیسی می توانند سیگنال ها را درون سیستم کنترل مختل کنند. این تداخل ممکن است ناشی از دستگاه های الکترونیکی نزدیک به سیستم کنترل یا نوسانات در تامین برق باشد که منجر به خطاهای عملیاتی می شود.
خرابی مکانیزم درب ها
درب های آسانسور باید به طور ایمن باز و بسته شوند تا ایمنی مسافران فراهم شود. خرابی و نقص در درب ها می توانند در مواردی باعث از کار افتادن آسانسور شوند. مشکلات رایج مرتبط با درب های آسانسور شامل موارد زیر می شوند:
عدم تراز بودن: درب ها ممکن است با گذشت زمان نامتوازن شده که در این صورت نمی توانند به طور صحیح بسته شوند.
حسگرهای معیوب: اگر حسگرهای درب ها نتوانند موانع را تشخیص دهند، ممکن است درب ها به طور غیرمنتظره ای بسته شوند. این شرایط نشان دهنده خرابی حسگرهای درب هاست.
وجود موانع در ریل های درب ها: اشیاء گیر کرده در ریل ها می توانند مانع از بسته شدن صحیح درب ها شوند.
خرابی های الکتریکی: اجزای الکتریکی کنترل کننده درب ها ممکن است به علت مشکلات سیم کشی یا خرابی قطعات دچار نقص شوند. این مساله منجر به از کار افتادن آسانسور و در مواقعی باعث بروز عملکرد غیر قابل پیش بینی همانند باز شدن ناگهانی درب ها یا عدم پاسخگویی درست آن ها می شود.
خرابی بلبرینگ ها
بلبرینگ ها قطعاتی هستند که اجازه می دهند موتور آسانسور به نرمی بچرخد؛ بدون آن که اصطکاک زیادی را ایجاد کند. اگر بلبرینگ ها شل یا آسیب دیده شوند، میتوانند فشار زیادی بر موتور وارد کرده و باعث لرزش یا توقف آن شوند. اگر این مشکل به سرعت حل نشود، معمولاً منجر به آسیب بیشتر به موتور شده و در نهایت باعث از کار افتادن آسانسور خواهد شد.
-
فعال شدن ویژگی های ایمنی
آسانسورها مجهز به ویژگی های ایمنی متعددی هستند که برای حفاظت از مسافران طراحی شده اند. اگر هر یک از این سیستم ها به دلیل شرایط ناایمن همانند سرعت بیش از حد کابین فعال شوند، آسانسور ممکن است به طور خودکار غیر فعال شده تا مشکل به وجود آمده برطرف شود.
-
فراتر رفتن وزن کابین از حد مجاز
هر آسانسوری ظرفیت مشخصی دارد. بارگیری بیش از حد یک آسانسور می تواند باعث فعال سازی حسگرهای ایمنی و نهایتا توقف دستگاه شود. در واقع فراتر رفتن وزن آسانسور از حد مجاز می تواند باعث از کار افتادن آسانسور و در مواردی سبب وقوع حوادثی همچون سقوط کابین شود. بنابراین محدودیت در بارگیری، برای ایمنی و کارایی آسانسور مساله ای ضروری به شمار می رود.
-
بی توجهی به سرویس و نگهداری آسانسور
آسانسورها همانند هر سیستم مکانیکی دیگر، نیازمند سرویس و نگهداری منظم برای شناسایی مشکلات بالقوه پیش از تبدیل شدن آن ها به مسائل و خرابی های جدی هستند. غفلت از سرویس و نگهداری آسانسور به صورت منظم می تواند منجر به افزایش و تشدید خرابی ها شود. خرابی های تشدید یافته نیز می توانند باعث توقف و از کار افتادن آسانسور شوند. همچنین در این شرایط رفع این خرابی ها و تعمیر آسانسور نیز پرهزینه خواهد بود.
-
خرابی سیستم های ارتباطی
آسانسورهای مدرن معمولاً مجهز به سیستم های ارتباطی هستند که آن ها را به مدیریت ساختمان یا خدمات اضطراری متصل می کنند. اگر این سیستم ها به دلیل مشکلات الکتریکی یا نرم افزاری دچار نقص شوند، ممکن است عملکرد آسانسور را مختل کرده و دستگاه را از حرکت متوقف کنند.
-
بالا رفتن سن آسانسور
یکی دیگر از دلایلی که می تواند باعث می شود آسانسورها از کار افتاده و قادر به سرویس دهی نباشند، افزایش سن و قدیمی شدن آن هاست. زیرا اجزا و قطعات آسانسورها به مرور زمان فرسوده شده و با خرابی های مختلفی روبرو می شوند. همچنین تامین قطعات برای مدل های قدیمی تر با دشواری صورت می گیرد که ممکن است منجر به زمان های طولانی خرابی آسانسور و عدم فعالیت آن شود. علاوه بر این ها، آسانسورهای قدیمی معمولا از فناوری های قدیمی استفاده می کنند که در این شرایط نیز بیشتر مستعد خرابی و از کار افتادن هستند.
-
استفاده نادرست از آسانسور
در برخی از مواقع کاربران با استفاده نادرست از آسانسور منجر به خرابی و از کار افتادن آن می شوند. برای مثال گاهی اوقات کاربران سعی می کنند با قرار دادن اشیاء یا پاهای خود در مسیر حرکت درب ها، مانع از بسته شدن آن ها شوند. در این صورت ممکن است مکانیزم درب ها خراب شده که این مساله می تواند باعث توقف کارکرد آسانسور شود. همچنین برخی از کاربران شاسی های احضار یا دکمه های اضطراری را به طور مکرر فشار می دهند که این مساله نیز می تواند باعث اختلال در سیستم کنترل و در نهایت توقف آسانسور شود.
نتیجه گیری
در این مطلب به دلایلی اشاره کردیم که باعث از کار افتادن و حرکت نکردن آسانسور می شوند. با آگاهی از این دلایل می توان اقدامات پیشگیرانه ای را در مواقع لزوم انجام داد تا بتوان از توقف و عدم سرویس دهی آسانسور تا حدود زیادی جلوگیری کرد. همچنین سرویس و نگهداری منظم به منظور شناسایی مشکلات و خرابی های بالقوه و انجام اقدامات سریع برای رفع آن ها می تواند از تشدید خرابی هایی که باعث از کار افتادن آسانسور می شود، جلوگیری کند. در این رابطه شرکت اوکسین لیفت که سابقه ای در خور توجه در صنعت آسانسور دارد، آمادگی دارد تا برای رفع خرابی هایی که منجر به از کار افتادن و توقف آسانسور می شوند، اقدامات لازم را به سرعت در محل به انجام برساند.
دیدگاهی وجود ندارد!