آسانسور روملس (بدون موتورخانه)

آسانسور روملس چیست؟

آسانسور روملس که با نام اختصاری MRL (machine room less) شناخته می شود، نوعی سیستم آسانسور است که برای نصب، نیازی به موتورخانه ندارند. این سیستم ها عموما از یک موتور گیرلس یا بدون گیربکس استفاده می کنند که تمام تجهیزات مربوط به موتور در چاهک آسانسور یا بالای آن نصب می شود. آسانسورهای MRL برای ساختمان هایی مناسب است که فضای کافی برای ساخت موتورخانه وجود ندارد. موتورهای این گونه سیستم ها ابعادی کوچکی دارند و سر و صدای کم تری تولید می کنند. همچنین در مصرف انرژی برق تا میزان 70 درصد صرفه جویی می کنند. البته کیفیت و کارایی این سیستم ها نیز در نوع خود نسبت به مدل های با موتورخانه، در سطح بالاتری است. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی موضوع آسانسور روملس و مطالب مرتبط با آن بپردازیم.

آسانسور mrl

آسانسور MRL (Machine Room Less) یا آسانسور بدون موتورخانه نوعی از سیستم های آسانسور محسوب می شود که بدون وجود موتورخانه می توان آن را نصب و راه اندازی کرد. با طراحی و ساخت این آسانسورها تحول بزرگی در صنعت آسانسور ایجاد شده و مشکلات مربوط به موتورخانه ها با نصب این سیستم ها برطرف شد. این دستگاه ها از یک موتور کوچک و بسیار قدرتمند برخوردارند. این موتورها جایگزین موتورهای متداول در آسانسورها شدند که با وجود سنگینی و پرحجم بودن، فضای زیادی نیز در موتورخانه اشغال می کردند. موتور آسانسور روملس را معمولا در بالاترین قسمت چاه آسانسور نصب می کنند که فضای اندکی نیز اشغال می کند.

موتور روملس
موتور روملس
موتور روملس
موتور روملس

نمونه هایی از موتور آسانسور روملس

آسانسور بدون موتورخانه

آسانسور بدون موتورخانه سیستم بالابری است که می توان آن را بدون وجود موتورخانه نصب و راه اندازی کرد. موتوری که برای این آسانسورها طراحی و ساخته می شود عموما از نوع گیرلس بوده و برای نصب به کم ترین فضا نیاز دارد. موتور در بالاترین قسمت چاه روی کلافی آهنی نصب می شود. با طراحی این نوع سیستم ها، در هزینه های عملیاتی برای نصب و راه اندازی آسانسور نیز صرفه جویی زیادی شد. زیرا نیازی به آن وجود ندارد که در بالای سیستم آسانسور محلی به عنوان موتورخانه ساخته شود. کابین در این دستگاه ها با سرعت بیشتری جابجا می شود که نوعی مزیت برای این سیستم ها محسوب می شود.

تماس با آسانسور اوکسین لیفت

مزایای آسانسورهای روملس

آسانسورهای روملس مزایای متعددی دارند که باعث شده است شرکت های مختلفی اقدام به طراحی، تولید و نصب این سیستم ها در ساختمان‌های مختلف کنند. به طوری که تقاضا از سوی مالکان ساختمان ها و کارفرمایان برای راه اندازی این سیستم ها به دلیل وجود مزایای متعدد آن، فزونی یافته است. از این رو در ادامه، مزایای این گونه سیستم ها را مورد اشاره قرار داده ایم.

  • نیاز به فضای کوچک از جمله مهم ترین مزایای این سیستم ها به شمار می رود. زیرا آسانسورهای روملس نیاز به موتورخانه ندارند و در این صورت می توان در طراحی ساختمان، از فضای موجود استفاده بهتری کرد.
  • سیستم های MRL با وجود بی نیازی به موتورخانه، برای ساختمان هایی با ابعاد کوچک و متوسط بسیار مناسب هستند. زیرا در این ساختمان ها فضا برای ساخت موتورخانه محدود است و در این حالت این سیستم ها می تواند گزینه ایده آلی باشد.
  • مزیت دیگر آسانسورهای MRL هزینه های کم تر نصب و راه اندازی آن هاست. زیرا ساخت موتورخانه و خرید تجهیزات آن ها برای کارفرمایان هزینه بر است. در این صورت این سیستم ها بدون نیاز به موتورخانه و تجهیزات آن ها می تواند در هزینه های تمام شده صرفه جویی کنند.
  • از دیگر مزایای این نوع سیستم ها می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی برق اشاره کرد. زیرا آسانسورهای روملس در مقایسه با دیگر آسانسورهای موتورخانه دار تا 70 درصد کم تر انرژی مصرف می کنند. این مزیت برای مالکان و ساکنان ساختمان ها کمک می کند تا برای هزینه برق و شارژ ساختمان، مبلغ کم تری بپردازند.
  • سر و صدای کم تر یکی دیگر از مزایای آسانسورهای MRL است. زیرا این سیستم ها فاقد موتورخانه و گیربکس هستند و سر و صدای بسیار کمی در ساختمان ایجاد می کنند. همین مزیت می تواند دلیل قانع کننده ای برای استفاده از این سیستم ها در ساختمان های کوچک باشد. علاوه بر این ترمز این آسانسورها به هنگام توقف صدای بسیار کمی از خود تولید می کند.
  • با وجود کوچک بودن ابعاد موتور در سیستم های روملس، جابجایی و نصب آن ها نیز نسبتا آسان تر است.
  • به دلیل قرارگیری تجهیزات موتور و سایر قطعات انتقال نیرو در چاهک، دسترسی نصاب یا سرویسکار به تمام تجهیزات و قطعات به راحتی امکان پذیر است.
  • نیازی به روغن برای گیربکس ندارد. زیرا این سیستم ها عموما بدون گیربکس یا گیرلس تولید می شوند.
  • استهلاک قطعات در این آسانسورها نسبتا کم تر است.
  • سرویس، نگهداری و تعمیر این نوع آسانسورها آسان تر است و هزینه های کم تری هم نیاز دارد.
  • آسانسورهای روملس برای مناطقی که دچار آب گرفتگی یا سیل می شوند، گزینه بسیار مناسبی است. زیرا موتور و تجهیزات وابسته به آن در ارتفاع بالاتر نصب می شوند و در این صورت آب گرفتگی مانع از کارکرد آن ها نخواهد شد.

مزایای آسانسورهای روملس (MRL)

معایب آسانسور روملس

با وجود مزایای متعددی که آسانسورهای روملس دارند، اما با این حال این سیستم ها معایبی نیز دارند که لازم است مشتریان و مالکان ساختمان ها از آن آگاهی داشته باشند. این معایب شامل موارد زیر می شود:

  • این سیستم ها تنها با موتورهای گیرلس می توانند کار کنند.
  • این آسانسورها از تابلوفرمان پیچیده تر و گرانقیمت تری برخوردارند.
  • موتورهای این آسانسورها از نوع مغناطیس دائم بوده که در این حالت قادر به تحمل گرمای بالا نیستند. بنابراین در اثر گرمای زیاد عملکرد آن ها دچار اختلال می شود.
  • به دلیل آن که موتور در این آسانسورها درون چاهک قرار دارد، دسترسی به آن دشوار می شود. در این صورت تعمیر و نگهداری از موتور با مشکلات زیادی مواجه می شود.
  • آسانسورهای روملس حتی در زمان آماده به کار نیز انرژی مصرف کنند. در این شرایط در ساختمان هایی که استفاده کم تری از آسانسور می شود، هزینه های مصرف برق افزایش می یابد.
  • به دلیل نزدیکی محل نصب موتور به کابین، ممکن است گرمای تولیدشده به داخل کابین سرایت کند و کاربران احساس ناخوشایندی داشته باشند.

آشنایی با استانداردهای آسانسور روملس

برای نصب و راه اندازی سیستم های MRL ضروری است استانداردهایی رعایت شود تا کارایی و ایمنی قابل انتظار را داشته باشند. در ادامه به بررسی این استانداردها و معیارها پرداخته ایم.

  • یکی از استانداردهای بسیار مهم در آسانسورهای MRL تعبیه دو دریچه در بالای چاهک است. یک دریچه مخصوص تعمیرات است که تعمیرکار بتواند به راحتی به قسمت های مختلف موتور و تجهیزات آن دسترسی داشته باشد. دریچه دومی مخصوص خروج اضطراری است که سرویسکار یا تعمیرکار بتواند در مواقع خطر از چاهک خارج شود.
  • از آن جایی که این سیستم ها فاقد موتورخانه هستند، مکان نصب تابلو فرمان باید در نزدیکی بالاترین ایستگاه باشد. تابلو فرمان درون جعبه ای تعبیه شده و درب آن قفل می شود. در مواقع مورد نیاز تنها باید توسط سرویسکار یا تعمیرکار باز شود.
  • استانداردهایی از قبیل فضاهای کاری، مسیرهای دسترسی، درب ها و دریچه های ایمنی که برای آسانسورهای موتورخانه دار تعیین شده است، در مدل های روملس هم باید رعایت شود.
  • سیستم خروج اضطراری افراد از آسانسور، باید بتواند هم به شکل برقی و هم دستی کار کند. در شکل دستی از اهرم ترمزی استفاده می شود که در مکان قرار گرفتن تابلو فرمان و تابلو سه فاز نصب می شود. در شکل برقی هم با باتری هایی که درون تابلو فرمان وجود دارد می توان ترمز یا موتور آسانسور را به راه انداخت.

موتور آسانسور روملس

موتورهایی که در این سیستم ها نصب می شود، از نوع الکتریکی گیرلس یا بدون گیربکس است. این موتورها در مدل های مختلفی تولید می شود که از لحاظ ظاهر، وزن، ابعاد، قدرت، میزان مصرف انرژی و ….. با یکدیگر تفاوت دارند. دلیل کوچکی این موتورها نبود گیربکس یا جعبه دنده بوده که ابعاد و حجم آن را کوچک تر از مدل های گیربکس دار کرده است. موتورهای MRL حدودا 150 دور دقیقه دور موتور دارند که این میزان تقریبا یک دهم موتورهای گیربکس دار است. این ویژگی باعث می شود تا کابین به هنگام حرکت سر و صدای بسیار کم تری از خود تولید کند.

میزان بازدهی موتورهای MRL در مقایسه با مدل های گیربکسی حدود 40 درصد، بیشتر است. در نتیجه می توانند به راحتی نیروی مورد نیاز برای حرکت کابین را فراهم کنند. از دیگر ویژگی های این موتورها، داغ نشدن آن هاست. زیرا در ساخت این موتورها از فناوری پیشرفته ای استفاده می شود که حرارت تولید شده را به راحتی دفع می کند. بنابراین استفاده از این موتورها برای آسانسورهایی که در محیط های پرتردد همانند مراکز تجاری، ادارت و ….. نصب می شوند، بسیار مناسب است. زیرا برای خنکی آن ها نیازی به آن نیست که موتور متوقف شده  و خنک شود.

به عنوان ویژگی دیگر موتورهای آسانسور روملس می توان به حرکت نرم و روان آن اشاره کرد. به گونه ای که کاربران به هنگام سوار شدن به کابین، از حرکت نرم و آرام آن لذت می برند.

وظایف تابلو فرمان در آسانسور روملس

تابلو فرمان یکی از اجرای مهم در آسانسورها و به خصوص در مدل های روملس است که برای وظایف مهم و خاصی در کنار بالاترین ایستگاه کابین نصب می شود. وظایفی که تابلو فرمان در آسانسور روملس انجام می دهد شامل موارد زیر می شود:

  • تابلو فرمان وظیفه دارد تا دور موتور یا سرعت کابین را کنترل کند. با این کار کابین آرام و روان حرکت می کند و از حرکات ناگهانی آن جلوگیری می شود.
  • موقعیت کنونی کابین در مسیر خود و همچنین حالات آسانسور همانند عادی یا اضطراری بودن را تشخیص می دهد.
  • ترمزها و سوئیچ های سیستم آسانسور و همچنین باز و بسته شدن درب های آن را کنترل می کند.
  • جهات حرکت کابین به سمت بالا یا پایین را مشخص می کند.
  • به پردازش فرمان هایی می پردازد که کاربران از طریق کلیدها یا دکمه ها به آسانسور می دهند.
  • به نگهداری از قطعات و تجهیزات الکتریکی آسانسور می پردازد و ایمنی سیستم را حفظ می کند.

شرکت اوکسین - نصب آسانسور روملس

مراحل نصب آسانسور روملس

مراحل نصب این سیستم ها همانند آسانسورهای موتورخانه دار است که البته تفاوت های اندکی با آن دارد. در زیر به مراحل نصب این سیستم ها به طور کلی اشاره کرده ایم.

  • در اولین مرحله معماران و طراحان آسانسور MRL محل مناسب برای استقرار این سیستم را تعیین می کنند. این محل باید خالی باشد و نباید هیچ نوع تغییراتی انجام شده یا با اشیا و وسایل دیگری پر شود.
  • در مرحله دوم نصابان شاسی یا قطعات نگهدارنده ریل ها را روی دیواره های چاهک قرار داده و روی آن نصب می کنند.
  • در مرحله بعد ریل ها روی شاسی یا قطعات نگهدارنده سوار می شود. این ریل ها باید به نحوی نصب شود که امکان رفت و برگشت روان چرخ های کابین را ایجاد کند.
  • اقدام بعدی، نصب کابین و قطعات وابسته به آن روی ریل هاست که باید در میانه چاهک نصب شود. یعنی چاهک در پایین کابین آن را احاطه کرده باشد.
  • آخرین مرحله هم نصب درب های طبقات، پنل ها یا شاسی های کنترل است که در کنار درب های طبقات روی دیوار نصب می شود.

طراحی و اجرای آسانسور روملس

به دلیل تفاوت آسانسورهای روملس با سایر سیستم های متداول، طراحی و ساخت آن ها نیز به دانش فنی و تخصصی مربوط به خود نیاز دارد. این بالابرها باید طوری طراحی و ساخته شوند که بتوانند به راحتی عدم نیاز به موتورخانه را جبران کنند. پس از طراحی، باید این سیستم ها به محل مورد نظر منتقل شده و در آن جا نصب و راه اندازی شوند.

در نخستین مرحله از اجرای این سیستم ها، باید مکان مناسب برای نصب آن را کاملا تخلیه کنند. در اقدام بعد آهن کشی و نصب قطعات نگهدارنده ریل ها انجام می شود. پس از انجام این مرحله باید موتور و قطعات وابسته به آن در محل مخصوص خود در بالای چاهک نصب شود. در مرحله چهارم ریل ها در جای خود قرار داده شده و نصب می شوند. باید دقت شود تا چرخ های رونده کابین روی ریل ها بتوانند به راحتی حرکت کنند. در مرحله بعدی لازم است تجهیزات کابین و قطعات نصب شده به آن در میانه چاهک نصب و راه اندازی شود. پس از این مرحله درب های طبقات نیز نصب می شود. همچنین پنل ها کنترل و شاسی ها در کنار درب ها روی دیوار تعبیه می شوند.

مشخصات فنی آسانسور روملس

در این بخش مشخصات فنی آسانسورهای روملس را مورد بررسی قرار داده ایم. این مشخصات باعث تمایز آسانسورهای روملس از سایر انواع آسانسورها می شود.

  • همان طور که در بالا اشاره کردیم، موتورهایی که در این نوع آسانسورها استفاده می شود، عموما از نوع موتورهای بدون گیربکس یا گیرلس هستند.
  • سرعت موتور دو برابر سرعت موتور است. زیرا در این آسانسورها از سیستم تعلیق دو به یک استفاده شده است.
  • موتور این آسانسورها از نوع مغنایس دائم (PMM) است. با این ویژگی می توان آن ها را در بالای چاه آسانسور نصب و راه اندازی کرد.
  • قطعه فیکسینگ که در این سیستم ها به کار رفته است، در بالای چاه آسانسور نصب می شود. این قطعه با موتور در حالت همتراز قرار دارد. البته در حالات دیگر نیز ممکن است فیکسینگ روی کابین یا وزنه تعادل نصب شود.
  • آسانسورهای بدون موتورخانه از اجزایی همانند موتور، وزنه تعادل، طناب ها یا سیم بکسل های فولادی، شیار درایو و غیره برخوردارند.
  • موتور در این آسانسورها با شیار درایو به طور مستقیم ارتباط دارد.

اورهد آسانسور روملس

اورهد یا بالاسری آسانسور، به فاصله بین آخرین توقف کابین تا سقف چاه آسانسور گفته می شود. در آسانسورهای روملس اورهد از کف بالاترین توقف تا سقف چاه باید حداقل به میزان 480 سانتی متر باشد. کلاف تشکیل دهنده پایه موتور باید از تیرآهن یا ناودانی شماره 18 یا 20 باشد. این کلاف باید دور نبشی ستون های آهن کشی را دربربگیرد. زیرا این کلاف بار تمامی قطعات آسانسور روملس از قبیل موتور، وزنه تعادل، کابین، کاربران  و غیره را تحمل می کند.

قیمت آسانسور روملس (قیمت آسانسور بدون موتورخانه)

این سیستم ها در بازار با قیمت های کاملا متفاوتی عرضه می شوند. عواملی روی قیمت آسانسورهای روملس تاثیرگذار بوده که در ادامه به آن ها اشاره شده است.

  • نوع برندهای تولیدکننده بر قیمت این تجهیزات تاثیر می گذارد.
  • کیفیت قطعات از لحاظ استاندارد و اصل بودن مسلما روی قیمت این نوع آسانسورها تاثیرگذار است.
  • عامل بعدی میزان آهن کشی و قطعات استفاده شده است. هر چقدر میزان آهن کشی و قطعات به کار رفته در سیستم بیشتر باشد، قیمت نهایی سیستم بالاتر می رود.
  • تعداد توقف ها و ایستگاه ها عامل دیگری است که روی قیمت آسانسورهای روملس تاثیر می گذارد.
  • نوع موتور و ابعاد آن روی قیمت آسانسور تاثیر می گذارد. هر چه ابعاد موتور بزرگ تر بوده و ساخت برندهای بزرگ باشد، روی قیمت آسانسور تاثیر گذاشته و آن را بالاتر می برد.
  • میزان امکانات و آپشن های آسانسور عامل دیگری است که روی قیمت نهایی سیستم تاثیر می گذارد.

شرکت اوکسین، تولیدکننده انواع آسانسورهای روملس

شرکت فنی و مهندسی آرامش بالابر با نام تجاری اوکسین، یکی از شرکت های مطرح و شناخته شده در صنعت آسانسور است که در تولید انواع آسانسورها از جمله مدل های روملس فعالیت می کند. این شرکت با بیش 15 سال سابقه تخصصی توانسته است با تولید و نصب تعداد زیادی سیستم آسانسور، به یکی از شرکت های معتبر و پیشرو در صنعت آسانسور تبدیل شود. آسانسورهای روملسی که این شرکت طراحی و تولید می کنند منطبق با جدیدترین استانداردهای جهانی بوده که تضمین کننده کارایی و ایمنی آن هاست. تمام سیستم های روملس تولید شده در این شرکت، از تجهیزات و قطعات بسیار باکیفیت و اصل تشکیل می شود که از عمر مفید بالایی برخوردارند. شرکت اوکسین در ساخت آسانسورهای MRL از دستگاه ها و تجهیزات مدرنی برخوردار است که با بهره گیری از نیروی انسانی متخصص و توانمند، کارآمدترین سیستم ها را در نوع خود تولید و روانه بازار می کند. اگر به دنبال انعقاد قرارداد با یک شرکت معتبر برای تجهیز ساختمان خود به آسانسور روملس هستید، انتخاب شرکت اوکسین می تواند شما را در کوتاه ترین زمان به اهداف تان برساند.

سوالات متداول درباره آسانسور روملس یا آسانسور بدون موتور خانه (MRL):

  • آسانسور روملس بیشتر برای چه ساختمان هایی گزینه مناسبی است؟

    این آسانسورها به دلیل عدم نیاز به موتورخانه برای ساختمان های کوچک و متوسط که فضای کافی برای ساخت موتورخانه وجود ندارد، گزینه ایده آلی محسوب می شوند.

  • مصرف برق آسانسور روملس در مقایسه با سایر آسانسورها چگونه است؟

    این آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای دیگر می توانند تا 70 درصد برق کم تری مصرف کنند.

عکس هایی از چاه آسانسور روملس

چاه آسانسور روملس
چاه آسانسور روملس

دیدگاهی وجود ندارد!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *